Péter Tünde, a leggyengébb láncszem

szeptember 3, 2014 - 06:56 | oktatás kategória | 4 hozzászólás
Címkék: , , ,

almak1

 

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőségen tényleg mindenki tiszta, csak Péter Tünde velejéig korrupt? Egyelőre csak a bankadósságairól szól a fáma, és annyit tudni, hogy június óta közel 10 ezer eurót kapott megvesztegetés gyanánt. De aligha az idén kezdte a mesterséget. Addig is, amíg előkerülnek sok év csúszópénzeiből felhalmozott rejtett pénztartalékai: nem olyan rengeteg az a 10 ezer euró, amiről egyelőre tudni, hiszen nem egyetlen zsebbe ment a pénz, alighanem a javító tanár(ok)nak is kellett csurranjon valami, hacsak nem zsarolással működött a módszer, vagy nem záróra után, álruhában, zseblámpával ment Péter Tünde javítani a jegyeket a dolgozatokon, listákon. Ennyi pénzt egy keresett orvos egy hónap alatt kaszál – de ott nem takarít a DNA.

A megvesztegető szülőknek a körmére néznek-e? Aki több mint 3 ezer eurót tud a családi kasszából kiszakítani gyermeke sikeres érettségijére, ott aligha számolgatják, hogy jut-e villanyszámlára. Ott vélhetően 10 ezer eurónál több pénznek kell lennie. Félreértés ne essen: a csaló(ka)t büntessék meg, ha bűnös, Péter Tündét is. De korrupció létezni fog nemcsak mindaddig, amíg akad ember, aki hajlandó elfogadni a pénzt, hanem amíg terem olyan is, aki hajlandó fizetni meg nem szolgált előnyökért. És amíg egyértelmű a rendszer méltánytalansága.

Máris elérkeztünk a tanügy torzságához. Túlterhelt tanterv, már régóta másképpen működő gyerekanyaghoz még mindig túlontúl poroszos módszerek, fonákságokat hibákra halmozó vizsgák, ahol a követelményrendszer sokszor nincs összhangban az előírt tanrenddel – még csak nem is csodálkozhatunk, hogy akad szülő, aki pénzért vásárolná ki gyermekének a jövőjét ebből az egészből. És sokszor nem buták, nem tehetségtelenek azok a fiatalok, akik elbukják például az érettségit. Nagy baj van azzal a rendszerrel, ahol sok szülő a siker kulcsának a megvesztegetést látja. Kolozsvár nem az első botrány. Legalább kétszintű érettségi kellene már régóta, társadalomlélektanilag is kifizetődőbb, ha évente több tízezer fiatal nem sikertelenségként éli meg az átlépést az iskolapadból a nagybetűs életbe.

És akkor még nem is szóltunk a tanári versenyvizsgákról. Ahol a dolgozatban nem azt díjazzák, hogy a vizsgázó tanárjelölt esetleg eredeti módszerekkel tudna-e hatékonyan oktatni, hanem a vizsgán a rég elavult, a valóságtól elrugaszkodott módszertankönyvben leírtak szerint kell teljesíteni, a dolgozatban azt kell leírni, és kész.

Péter Tünde alighanem a leggyengébb szem volt a láncban. Nem ő a nagy hal. Őt volt a legkönnyebb kiszúrni. Netán a legkifizetődőbb. Véletlen lenne, hogy nagyon közel áll Emil Bochoz? Csak ennyire kicsi ez a város, hogy 2-3 emberen át mindenkitől mindenkihez el lehet jutni? Állítólag Péter Tünde pontosan tudta, hogy figyelik, hogy csalással gyanúsítják. Mégsem állt le. Mintha csakazértis. Ennyire biztos volt a hátországában? Vagy mostanra már ennyire mindeggyé vált számára, hogy elkapják-e vagy sem?

Még a végén az is lehet, hogy tényleg ülni fog néhány évet. Hacsak nem kötnek vásárt, s néhány névért cserébe enyhítést kap. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy lenne elég pénze megvásárolni a tisztább cellát, emberibb börtönkörülményeket, hacsak el nem adják kolozsvári ingatlanjaikat, amennyiben a per végén nem ítélkeznek vagyonelkobzásról. Mondhatnánk, azért a pénzért, amiről majd esetleg kiderül, hogy az évek során beszedett, nem nagy ár az a néhány évnyi rabság. Bár szerintem egyetlen nap is maga az örökkévalóság, főleg itthon.

Most (legalábbis egy ideig) semmit sem lehet majd vásárolni a Kolozs Megyei Tanfelügyelőségen. És az aradi, bukaresti elrettentő példák után talán másutt is csitulnak a kedélyek. A rossz tanügy marad. És a keserű szájíze azoknak a diákoknak, akik tanévnyitón vagy ballagáson éppen Péter Tünde szájából kapták az útravaló szép szavakat erkölcsösségről, becsületességről, emberi értékekről.

*

Hm. Hetekig rágcsáltuk a szerkesztőségben: még alpolgármestersége idején Márton Elek egyszer hozott egy zsák almát…

Reklámok

4 hozzászólás »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Ez sajnos így igaz Edit. A tanári vizsgákról még talán annyit: minket a Zeneakadémiám figyelmeztettek: ha Kolozsváron versenyvizsgázzunk, ezeket s ezeket a szakkifejezéseket használjuk, de ha Bukarestben, vagy másutt délen, akkor a másikokat… A zenetanári versenyvizsgát akkor is letehettem volna, ha soha nem végzek szaktanulmányokat, hiszen csak száraz didaktika az egész.
    Ami a korrupciót illeti, az annyira gyökeret vert ezeknek a generációknak a gondolkodásában, annyira axióma az “orvosnak márpedig adni kell” és társai, hogy nem tudom, mikor szabadulunk meg tőle…

  2. Igen, ettol tartok en is, a mikortol. Hogy az mar nem fog a mi eletunkben sem bekovetkezni. Es az orvosokkal meg durvabb a helyzet, hiszen ott sokszor valoban elet-halal kerdesrol van szo, s az ember eladja a hazat, a lelket, hogy megmentse a szeretteit. Nem csodalom, hogy a romaniai kozvelemenykutatasok szerint evek ota elso vagy legalabbis igen elokelo helyen all a betegseg, ha arrol kerdezik az embereket, mitol felnek a leginkabb 😦

  3. Az egyik tekintélyes kolozsvári kórházból hazaküld az orvos(ok) nagyon betegen, ha nem adsz neki és a rezidenseknek, az asszisztensek nem adják be az összes felírt perfúziót stb, ha nem adsz. Sajnos. Röviden.

  4. Egy súlyos betegeket kezelő kolozsvári kórház műtőjéből kiszólnak, ha a vártnál bonyolultabb a műtét… Nem a család beleegyezéséért. Szemtanú mesélte. Hogy ezzel hogyan lehet felvenni a harcot? Nincs ötletem… Bosszúból ne betegedjünk meg???! 😦 😦


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.
Entries és hozzászólás feeds.

%d blogger ezt kedveli: