szeptember tizenötünk

július 23, 2011 - 22:06 | Uncategorized kategória | 11 hozzászólás
Címkék: , , ,

 

Ballagáskor, 1988-ban

Ballagáskor, 1988-ban

Ősszel találkoztunk először, ötvennél is többen. Szeptember. Ott zsúfolódtunk össze a padokban, hármasával. Egy méter húszban három

irka, három fa tolltartó, három buksifej. Micsoda vonalak és görbék születhettek abban a néhány közös hétben… Becsengettek.

Elosztottak aztán, kétfelé. Még a tornateremből is osztályterem lett abban az évben. Pontosan hét osztályra való elsős kezdte meg akkor a tanulást. A magyar osztályok szokás szerint az utolsó betűket kapták, így lettünk mi az F és a G. Biztos megvolt a jól megideologizált oka annak, amiért aztán két évvel később úgy döntöttek, sok az a két magyar osztály, legyen mégis csak egy, s kitalálták az utcák szerinti besorolás indokát. A majdnem hatvan nebulóból sok elégedetlenkedéssel és vitával jó tucatnyit elküldtek más iskolába, mindamellett, hogy ez közelebb esett a lakóhelyükhöz. Így maradt aztán egyetlen 39-es (!) létszámú harmadik osztály, később voltunk 48-an is. A nyolcadikat sem sokkal kevesebben fejeztük be, pompás tanárokkal. Aztán szétszóródtunk. Véglegesebb búcsú volt ez, ballagási kártya, tabló nélkül, a csoportos viszontlátás előrevetített reménye nélkül. Az átkos utolsó évtizedét írtuk akkor.

Az 1979-esek első napja – egy évvel később mi nemcsak első nap ültünk így

Az 1979-esek első napja – egy évvel később mi nemcsak első nap ültünk így

Eltelt harminc év az első ötvenes nap óta. (Emlékeztek, akkor milyen öregeknek láttuk a harmincasokat…? 🙂 ) És egyszer csak egymástól függetlenül itt is, ott is megszületett a viszontlátás iránti vágyakozás. S mert majdhogynem negyvenesen azért még tartja magát a hit, hogy számunkra nincs lehetetlen, s mert a mi korunkban már megvan a lehetetlent is legyőzni képes türelmes akarat, eldöntöttük, hogy becsengetünk az F és a G osztálynak. Több hónapnyi kutakodás, a gyűlölt iwiw, a sokáig kerülgetett facebook, emailek, telefonszámok, egyeztetések, sms-ek, táblázatok, névsorok, és így lett a helyszín Mákófalva, fantasztikus házigazdánkkal, Steve-vel, akiről azokon a bizonyos ötvenes napokon ki gondolta volna, hogy e gyerekből pap lesz, de most akárki meglássa, predesztináltnak veszi: mi is lehetett volna egyéb??! Nem kisestélyis találkozó ez. Társakkal-gyermekekkel összegyűltünk egy túlzsúfolt osztálynyian. Szakács, óvónő, fogorvos, tévéjavító, kőműves, egyetemi tanár, vegyész, eladó, szakmunkás. Szarkalábak, fejünkön a tél dere. Fekete-fehér képeket kapkodtunk el egymás kezéből, felismertük az elmosódott arcokat, felidéztük a régi barátságokat, szárnypróbálgató-félresikerült majdnem-szerelmeket, a bűnös napot, amikor a földszinti ablakon át távoztunk a bezártságból és rajtakaptak, a színdarabot, amikor a királyfi levetkőzi a medvebőrt, a tornaórát az erdő hűvösében, a mindennapi Fát, amit akkor sem tudtunk megmenteni a kivágástól, ha lekapartuk róla az erdész egyértelmű jelét, Elemér reszket a bokorját, Erwin tücskeit-bogarait, Ricsi szabadalmaztatásra érdemes puskáját, a tanító néni már alig működő legendás óráját, amit az alkalomra most is nyakába tett… Hiányzók, ti is ott voltatok velünk. És az örök hiányzók is…

No, de még mindig nagyon sok a dolgunk: az idén otthon maradtak a búcsúzáskor telefirkált pionírnyakkendők, a többi fénykép, a ballagási szalagok, az emlékfüzetek, és Ildi, a szamárinduló is elmaradt! Készüljetek 🙂

…1980-ban találkoztunk először, ötvennél is többen. Egy kolozsvári lakótelepi iskolában. A végállomásnál, a bükki erdő tövében. Az iskolába később rendőrség költözött. Ma tévéstúdió. Sic transit… life, unexpected. A lényeg bennünk él.

Reklámok

11 hozzászólás »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. összemásolom a hozzászólásaitokat

  HORVÁTH (CSOLTKÓ) EMESE: Köszönjük ezt az összefoglalót. Azt hiszem minden belekerült ami lényeges volt és ami nem. Kicsit a könny is a szemembe szökött. Nagyon remélem, hogy az elövetkezendőkben másokkal is találkozunk.
  Köszönjük a vendéglátást még egyszer Istvánnak! Remek volt!
  A viszontlátásra, Emese
  U.i Várjuk a képeket.

  IMRE ISTVÁN ZOLTÁN: Edit kedves,
  nagyon tetszik az írásod …
  … de az éneklésed felülmúlja… 😀
  István / Steve

  KÁDÁR (OROSZ) ANDREA: Sok mindenről nem is tudtam…most már kicsit okosabb vagyok.
  Egész szombaton sokat gondoltam Rátok, tudniillik bent rohadtam a nyaralóban , mert negyedik napja esett az eső! Ha tudtam volna, isten bizony szívesebben mentem volna Hozzátok!
  Fájó szívvel várom a képeket. Olyan jó lenne tudni, hogy ki mivel foglalkozik. Van még óvó néni rajtam kívül is?
  Puszi Anci

 2. Anci, van még óvónő, Emeséről tudjuk.
  Steve: :))))) mikor alapítjuk az együttest…?

 3. SZILÁGYI ERIKA: hat, hogy eltelt az idö edit…epp engem kaptal el az elsö padban szimivel, te es mari ??? sajnalom, hogy nem tudtam eljönni es remelem, hogy ream is gondoltatok! jol szorakoztatok! mindenkit puszilok!!!

 4. Erika, az iwiwes 6-os Iskola klubba feltöltött fotókból válogattam, ott úgy jelent meg, hogy az elsősöket ábrázoló kép 1979-ben készült, mi egy évvel később kezdtük, így hát elvileg nem minket ábrázol a kép, de olyan jó!!!!! muszáj volt ide is feltennem. De ha te felismered magad… Mégis minket ábrázolna, csak az évszám hibás??? Más is felismeri magát vagy valakit az elsős fotón?

 5. Esztergar Ildi: nekem is az volt a benyomasom, hogy a kicsi szoszi az Simi, es mellette Erika :))
  I.

 6. Sziasztok!

  En is nagyon jol ereztem magam, jovore rogtonozzuk a “Szepike es Csufuka” darabot is. Kar, hogy a tancinak csak pentek este 9.30-kor jutott eszebe, jot mualthattunk volna egymason.
  Jo volt titeket latni, felidezni a regi emlekeket.
  Kulon koszonet a hazigazdanak a kedves fogadtatasert, no meg mindenkinek a hangulatert.
  Jovore (vissza)varunk mindenkit!!!

  Puszik
  I.

  u.i. kinevezunk jovore egy viragfelelost is, az iden valahogy ezen elsiklottunk…

 7. Esztergar Ildi: A 2. padban, ha jol latom Finta Zoli, Szucs Zoli (kozepen) es Banto Csaba van.

 8. Ez az utolsó Esztergár Ildi volt 🙂

 9. Akkor tényleg mi vagyunk??? Az iwiwes klubon is kéne javítsuk akkor, mi 1980-ban voltunk elsősök

 10. JÓZSA LEVI: Hello mindenkinek !
  Milyen jo dolguk van egyeseknek, van idejuk facebook-ozni.. igaz, hogy Hetfon a fu sem no.
  Remelem mindenki legalabb olyan jol erezte magat mint en, varjuk a kepeket.
  Sziasztok,
  Jozsa Levente

 11. Levi, nincs időnk, csak jól beosztjuk 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.
Entries és hozzászólás feeds.

%d blogger ezt kedveli: